Sposób przygotowania:
Szwarcwaldzka PavlowaETAP 1
BEZA:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej dodajemy stopniowo cukier. Gdy pierwsza dodana ilość cukru się rozpuści dodajemy dopiero następną. I tak do jego wykończenia. Gotowa masa nie powinna zawierać odrobinek cukru. Pod koniec do masy bezowej dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do połączenia składników.
ETAP 2
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi. Jeden o średnicy 20 cm, a drugi o średnicy 15 cm. Przygotowane okręgi wypełniamy przygotowaną masą bezową. Łyżką wygładzamy jej brzegi.
Tak przygotowane kopułki bezowe wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180°C). W tej temperaturze pozostawiamy je na 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 140 °C. Bezy pieczemy w niższej temperaturze 80 minut. W tym czasie powinny podrosnąć i mogę delikatnie popękać. Gotowe bezy, po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach.
ETAP 3
WIŚNIE: Wiśnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane przekładamy do garnka , dodajemy do nich cukier i podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści, w otrzymanym syropie rozpuszczamy żelatynę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. W momencie przekładania bezy, wiśnie powinny mieć konsystencję żelu.
ETAP 4
KREM MASCARPONE:
Żółtka ubijamy z cukrem na parze, tak by cukier całkowicie się rozpuścił, a masa rozjaśniała. Do gotowej masy żółtkowej stopniowo dodajemy serek. Całość ubijamy do momentu uzyskania jednolitego, delikatnego kremu.
ETAP 5
CZEKOLADA DO DEKORACJI:
Czekoladę rozpuszczamy. Rozpuszczoną wykładamy na płaską powierzchnię, równo ją rozsmarowując. Po jej zastygnięciu za pomocą noża formujemy z niej czekoladowe rurki.
PRZEŁOŻENIE:
Na paterę wykładamy większą Pavlovą. Na nią nakładamy większą połowę kremu mascarpone. Na krem wykładamy większą część wiśni. Na wiśnie nakładamy mniejszą Pavlovą. Kolejno wykładamy na nią pozostały krem i wiśnie. Całość dekorujemy rurkami czekoladowymi i wiśniami z syropu. Podajemy bezpośrednio po przełożeniu.
SylaUla