VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Torcik serowy z musem malinowo - porzeczkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie do siebie pasuje!

Torcik serowy z musem malinowo - porzeczkowym

Składniki:

Torcik serowy z musem malinowo - porzeczkowym

 

  • Tortownica o średnicy: 20 cm

 

  • Warstwa ciasteczkowa:
  • 460 g ciastek czekoladowych hit (1 opakowanie)
  • 70 g margaryny lub masła

 

  • Warstwa serowa:
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego z ziarnami wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Torcik serowy z musem malinowo - porzeczkowym
Warstwa ciasteczkowa:

Ciastka blendujemy na dość gładki pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem lub margaryną. Ciasteczka dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy spód tortownicy wyłożony wcześniej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Serki homogenizowane miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do serków i ponownie miksujemy. Masę serową wylewamy na spód. Następnie delikatnie wykładamy pozostałe ciastka, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 60 minut.

Mus malinowo porzeczkowy:

Do garnka wkładamy owoce. Zasypujemy je cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, Az zaczną się rozpadać i puszczą sok. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Owoce przecieramy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do musu i dokładnie mieszamy. Przestudzony wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć wylewamy go na wierzch ciasta.

Chłodzimy w lodówce.