Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowe ze śliwkamiETAP 1:
Ciasto zaczynam od przygotowania kruszonki:
Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki pokrojonego zimnego masła, prosto z lodówki, rozcieram palcami aż powstanie kruszonka. Wkładam do lodówki na czas przygotowania ciasta.
ETAP 2:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą być o temp pokojowej.
Mąkę pszenną mieszam z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz szczypta soli.
ETAP 3:
Miękkie masło przekładam do miski, wsypuję cukier i cukier z wanilią i miksuję na puch, stopniowo nie przerywając ucierania wbijam po jednym jajku, każde kolejne gdy poprzednie się połączy. Wlewam mleko oraz wsypuję partiami mąkę, gdy ciasto będzie zmiksowane i gęste, wykładam na wyłożoną pergaminem kwadratową blaszkę, wygładzam łyżką,
ETAP 4:
Układam pokrojone na mniejsze kawałki umyte wcześniej i osuszone śliwki.
ETAP 5:
posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temp 180*c.
Studzę przy uchylonych drzwiczkach.
SylaUla