dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Tort Pavlowej z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny tort z blatów bezowych i masy śmietanowej z borówkami. Zrobiony bez dodatku mąki. Z powodzeniem można go robić nawet bez okazji :)

Tort Pavlowej z borówkami

Składniki:

Tort Pavlowej z borówkami

blaty bezowe

  • 300 ml białek
  • 350 g cukru

masa śmietanowa

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Tort Pavlowej z borówkami
Do białek wsypać cukier, zmiksować do uzyskania sztywnej, lśniącej piany, przynajmniej 10 minut. Podzielić na 2 równe części. Na dużej blasze dołączonej do piekarnika uformować z piany dwa koła o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 5 minut, po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 55-60 minut. Zostawić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier i kremówkę, krótko ubić na sztywną masę

Na blat bezowy nałożyć połowę masy śmietanowej rozsypać połowę borówek. Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć resztę masy śmietanowej. Na wierzchu rozsypać resztę borówek.