Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto tortowe orzechowo-kawowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto tortowe z dużą ilością orzechów włoskich z kokosową wkładką, przełożone masą kawową .....

Ciasto tortowe orzechowo-kawowy

Składniki:

Ciasto tortowe orzechowo-kawowy

Biszkopty orzechowe

  • Robimy 2 biszkopty orzechowe.
  • Składniki na jeden biszkopt:

 

Wkładka kokosowa

  • 5 jajek
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g cukru
  • 1,5 łyzki mąki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 400g masła
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 250g cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • spirytus do smaku

Do nasączenia biszkopyów

  • 1 szkl herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe orzechowo-kawowy

Biszkopty orzechowe

Jaja ubijamy z cukrem na sztywno.

Mąkę mieszamy z bułką tartą, proszkiem do pieczenia i orzechami, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy, gotowa masę wylewamy do formy o wymiarach 24/35cm, pieczemy około 30 minut w 175*C.

W taki sam sposób robimy drugi biszkopt orzechowy

Wkładka kokosowa

Wkładkę kokosową robimy tak samo jak biszkopty orzechowe

Masa

Kawę zaparzamy w 2-3 łyżka wrzącej wody, jajka szorujemy następnie sparzamy, do żółtek dodajemy całe jajka i cukier, wszystko ubijamy na parze do puszystości.

Ubite jajka odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy, porcjami dodajemy masę jajeczną, spirytus i wystudzoną kawę.

Do herbaty dodajemy cukier i spirytus, nasączamy biszkopty, przekładamy gotową masą.