slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik jogurtowy z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na słodki sernik na zimno z zielonymi winogronami zatopionymi w galaretce przezroczystej. Polecam.

Sernik jogurtowy z winogronami

Składniki:

Sernik jogurtowy z winogronami

 

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 op. bitej śmietanki w proszku
  • 7 biszkoptów podłużnych
  • 200 g winogron bez pestek
  • 1 galaretka przezroczysta
  • tortownica o śred. 16 cm

Sposób przygotowania:

Sernik jogurtowy z winogronami
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy.

Blaszkę wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Do miski przekładamy jogurt,

dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy.

Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki

na całą noc.