Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto dyniowe z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne, typowo jesienne ciasto z dynią i bakaliami w roli głównej, a lekko korzenny aromat bez reszty pobudzi nasze smakowe kubki.

Ciasto dyniowe z bakaliami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto dyniowe z bakaliami

wszystkie

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ok. 100 gram orzechów włoskich
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • mleko

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe z bakaliami

puree z dyni

Ciasto dyniowe z bakaliami
pieczemy dynię aby przygotować z niej puree.

dynie kroimy na cząstki, wydrążamy ziarna i miąższ, owijamy w folię i pieczemy ok 50 minut w 180*. po osudzeniu obieramy ze skóry a całość blendujemy. odmierzamy odpowiednią ilość musu z dyni.

przygotowanie ciasta

Ciasto dyniowe z bakaliami
przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki

Orzechy siekamy. Mąki mieszamy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Jajka razem z cukrem ubijamy na puch.

miksowanie

Ciasto dyniowe z bakaliami
do ubitych jajek dodajemy puree z dyni..

do ubitych jajek dodajemy mus dyni - dalej miksujemy. Następnie dodajemy zmieszane mąki oraz stopniowo dolewamy olej.

pieczenie

Ciasto dyniowe z bakaliami
na sam koniec dodajemy orzechy włoskie

na sam koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy w keksówce, w temperaturze 180* do „suchego patyczka” (u mnie zajęło to ok. 50 minut).

Po ostudzeniu ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka