anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort piętrowy niebo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik o smaku czekoladowo-chałwowym jest bardzo dobry i delikatny. Tort ten ma prawdziwy smak słodkości.

Tort piętrowy niebo

Składniki:

Tort piętrowy niebo

 

  • Tort duży
  • 10 jaj
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Tort średni
  • 8 jaj
  • 1 2/3 szkl.mąki
  • 1 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Tort mały
  • 5 jaj
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wór
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 1 kg margaryny
  • 400 g cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 200 g chałwy
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • Do nasączenia
  • 400 ml wody
  • 1 cytryna
  • 200 g cukru
  • 150 ml wódki
  • Do dekoracji około 1 1/2 masy cukrowej.

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort piętrowy niebo
Biszkopt duży Białka ubić na sztywno w czasie ubijania dodać cukier i ubić na puszystą pianę dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i z mąką ziemniaczana. Delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 28 cm.i upiec w temp.180 stopni przez około 70 minut. Biszkopt średni Zrobić tak samo jak duży tylko pięć w tortownicy o średnicy. 24 cm i piec około 60 minut. Biszkopt mały Zrobić jak duży piec w tortownicy o średnicy 20 cm. Około 50 minut. Wszystkie biszkopty wystudzić a najlepiej przygotować je dzień wcześniej i przekroić każdy na 4 części. Margarynę razem z cukrem pudrem i z żółtkami ubić na puszystą masę podzielić ją na 2 części do jednej dodać roztopioną czekoladę i wymieszać do drugiej pokruszoną chałwę. Wodę wlać do garnuszka dodać wyciśnięty sok z cytryny i cukier i zagotować. Ostudzić dodać alkohol. Przygotowanym syropem nasączyć biszkopty i przełożyć kremami. Duży tort położyć równo na nim średni i na górze mały. Udekorować masa cukrową.

Tagi:

czekolada tort