Sposób przygotowania:
Tort wiśniowo - czekoladowy
Biszkopt - Ubijamy pianę z białek, utrwalamy cukrem i dodajemy żółtka i olej mieszamy. Łączymy razem obie mąki z proszkiem i kakao i delikatnie łyżką wmieszać do ubitych jajek. Przygotowane ciasto wylewamy do dużej blachy o wymiarach 30-40 (to jest duża blacha czarna). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180. Przygotowujemy drugi biszkopt z takich samych składników i w tej samej blaszce. Z upieczonych dwóch dużych biszkoptów wykrawamy po 3 kwadraty o wymiarach 20 cm, 10 cm i 5 cm Masa - Rozpuszczamy na parze czekolady, jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Ucieramy miękkie masła na puch stopniowo na przemian dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masę jajeczną - ucieramy na jednolity krem na koniec dodać wódkę. Przełożenie tortu - Smarujemy duży kwadrat odrobiną konfitury na nią rozsmarowujemy trochę masy, przykrywamy drugim dużym biszkoptem, ponownie smarujemy konfiturą i masą przykrywamy ostatnim dużym kwadratem - odkładamy do zastygnięcia masy. Pozostałe kwadraty tak samo smarujemy jak pierwszy i odkładamy do zastygnięcia Formowanie tortu i dekoracja - Na duży kwadrat kładziemy przełożony mniejszy kwadrat obracając na wierzch najmniejszy biszkopt. Przygotowujemy gotowy krem i obsmarowujemy tort, odkładamy do zastygnięcia masy. Ubijamy kremówkę na sztywno dodajemy barwnik i żelfix. Kremówkę przekładamy do worka cukierniczego dekorujemy tort, na boki tortu robimy małe kropeczki. Dekorujemy kwiatami i cyferkami lub literkami.
marietta