anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort piętrowy karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo elegancki tort z wilgotnym biszkoptem i bardzo delikatnym kremem będzie niebem w waszych ustach.

Tort piętrowy karmelowy

Składniki:

Tort piętrowy karmelowy

 

  • Tort duży
  • 10 jaj
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 1 budyń
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Tort mały
  • 5 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 budyniu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 500 g margaryny
  • 400 masła
  • 300 g cukru pudru
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 6 żółtek
  • 1 szkl wody
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cytryna
  • Do dekoracji Około 1 kg masy cukrowej

 

Sposób przygotowania:

Tort piętrowy karmelowy
Duży tort Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno zastępując cukrem. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.Mąkę  przesiać z proszkiem do pieczenia i z budyniem i wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm i upiec około 1 godziny w temp.180 stopni. Tak samo zrobić z małym biszkoptem.tylko użyć tortownicy o średnicy 20 cm i piec około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Oba biszkopty wystudzić i przekroić każdy na 3 części.

Wodę zagotować z cukrem i z pokrojoną cytryną ze skórka. Odstawić syrop do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch z margaryną i cukrem pudrem oraz z żółtkami. Dodać karmel  wymieszać. Biszkopty nasączyć syropem i przełożyć kremem. Mały tort ułożyć na dużym i udekorować masą cukrową.

Tagi:

tort