anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort z masą czekoladowo pomarańczową jest prawdziwym niebem w gębie . Często wykorzystuję tą masę .

Tort pomarańczowy

Składniki:

Tort pomarańczowy

 

  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 1 /2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń
  • 500 g masła
  • 2 pomarańcze
  • 1 budyń
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czekolada gorzka
  • 500 g masy cukrowej

 

 

Sposób przygotowania:

Tort pomarańczowy
Białka oddzielić od żółtek białka ubić w czasie ubijania zasypać cukrem i nadal ubijać, dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem do masy z jaj i delikatnie wymieszać. Wylać do średniej 24 cm. tortownicy i upiec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny, po wystudzeniu pokroić biszkopt na 4 części. Pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę, sok wycisnąć i uzupełnić do reszty wodą tak aby było 400 ml. Sok zagotować i ugotować na nim budyń. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem , dodać zimny budyń skórkę z pomarańczy oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej . Dokładnie wymieszać. Przełożyć masą biszkopty i udekorować masą cukrową lub dowolnie.

Tagi:

czekolada