marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort pomarańczowy po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort pomarańczowy po grecku

Składniki:

Tort pomarańczowy po grecku

 

  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • 20 dag ciasta biszkoptowego w kształcie prostokąta
  • 1/2 szklanki rumu

 

Sposób przygotowania:

Tort pomarańczowy po grecku
Rodzynki wypłukać w letniej wodzie, skórkę pomarańczową drobno posiekać razem z rodzynkami namoczyć w rumie na 1-2 godzin. Zrobić budyń. Biszkopt pokroić wzdłuż w kromki szerokości palca.Formę keksową wysmarować niezbyt grubą warstwą budyniu, następnie położyć warstwę biszkopta, posmarować budyniem. Pozostały budyń połączyć z namoczonymi w rumie rodzynkami i skórką pomarańczową, następnie wyłożyć go na kolejną warstwę biszkopta iprzykryć ostatnią porcją ciasta. Kiedy budyń całkowicie wystygnie, wstawić całość na godzinę do lodówki. Przed wyjęciem tortu formę zanurzyć w ciepłej wodzie, aby budyń łatwo odszedł od ścianek, następnie odwrócić formę dnem do góry i wyłożyć ciasto na talerz. Jest to lekki deser o szczególnym smaku. Zapraszam do przyrządzenia i Życzę Smacznego

Tagi:

ciasto