Sposób przygotowania:
Tort pomarańczowy po grecku
Rodzynki wypłukać w letniej wodzie, skórkę pomarańczową drobno posiekać razem z rodzynkami namoczyć w rumie na 1-2 godzin. Zrobić budyń. Biszkopt pokroić wzdłuż w kromki szerokości palca.Formę keksową wysmarować niezbyt grubą warstwą budyniu, następnie położyć warstwę biszkopta, posmarować budyniem. Pozostały budyń połączyć z namoczonymi w rumie rodzynkami i skórką pomarańczową, następnie wyłożyć go na kolejną warstwę biszkopta iprzykryć ostatnią porcją ciasta. Kiedy budyń całkowicie wystygnie, wstawić całość na godzinę do lodówki. Przed wyjęciem tortu formę zanurzyć w ciepłej wodzie, aby budyń łatwo odszedł od ścianek, następnie odwrócić formę dnem do góry i wyłożyć ciasto na talerz. Jest to lekki deser o szczególnym smaku. Zapraszam do przyrządzenia i Życzę Smacznego