misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Tort pomarańczowy z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny tort pomarańczowy z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi....

Tort pomarańczowy z bitą śmietaną

Składniki:

Tort pomarańczowy z bitą śmietaną

 

  • 6 jajek
  • 5 dag cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniacznej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag mąki pszennej
  • 500ml śmietany36%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Tort pomarańczowy z bitą śmietaną
Żółtko utrzyj z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Masę żółtkową delikatnie wymieszaj z pianą i obiema mąkami przesianymi i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec 45min w 180stC. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 części. Śmietankę schłódź i ubij ze śmietan-fixem, cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cukru waniiowego. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki skórki kandyzowanej. Połową kremu przełóż krążki biszkoptu, resztą posmaruj boki i wierzch torta. Na wierzchu na kremie nożem odciśnij kratkę i ozdób resztą skórki pomarańczowej. Brzegi obsyp wiórkami. Tort wstaw na 2 godziny do lodówki.