Sposób przygotowania:
Tort pomarańczowy z bitą śmietaną
Żółtko utrzyj z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Masę żółtkową delikatnie wymieszaj z pianą i obiema mąkami przesianymi i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec 45min w 180stC. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 części. Śmietankę schłódź i ubij ze śmietan-fixem, cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cukru waniiowego. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki skórki kandyzowanej. Połową kremu przełóż krążki biszkoptu, resztą posmaruj boki i wierzch torta. Na wierzchu na kremie nożem odciśnij kratkę i ozdób resztą skórki pomarańczowej. Brzegi obsyp wiórkami. Tort wstaw na 2 godziny do lodówki.
marietta
marietta