Sposób przygotowania:
Pomarańczowy tort Ani
Biszkopt kroimy na 3 placki i nasączamy dokładnie.300 ml.śmietany ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru,śmietan-fixem i rozpuszczoną żelatyną(2 łyżki na 1/4szklanki wody).Do ubitej kremówki dodajemy obraną i oczyszczoną z błonek pomarańczę,po czym wykładamy ją na spód tortu posmarowany dżemem pomarańczowym.Przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając,wstawiamy do lodówki.Ubijamy w podobnych proporcjach kolejną warstwę bitej śmietany,dodajemy jedynie 3-4 krople aromatu pomarańczowego.Środkowy placek smarujemy cieniutko drugą warstwą bitej śmietany,następnie tworząc wzór ślimaka układamy cukierki i pokrywamy resztą bitej śmietany,dokładnie wypełniając luki między galaretką i przykrywamy wierzchnim plackiem.Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i studzimy.Ubitą śmietanę łączymy z galaretką,gdy lekko zacznie tężeć obsmarowujemy cały tort pomarańczową masą i dekorujemy.Boki tortu obsypujemy kolorową posypką cukrową.Schładzamy i podajemy z cząstkami pomarańczy,lub sokiem pomarańczowym.Smacznego.
Jojo
misia53
marietta