grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Tort pomarańczowy z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort pomarańczowy przekładany kremem z gorzkiej i mlecznej czekolady, wilgotny, bardzo aromatyczny, rozpływający się w ustach.

Tort pomarańczowy z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort pomarańczowy z kremem czekoladowym

Ciasto

Krem z gorzkiej czekolady

Krem z mlecznej czekolady

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g serka typu Philadelphia
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Tort pomarańczowy z kremem czekoladowym

Przygotowanie ciasta pomarańczowego

Tort pomarańczowy z kremem czekoladowym
Ciasto możemy wymieszać lub zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Rozpuszczamy masło na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło, nie przerywając mieszania. Dodajemy sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto dokładnie mieszamy.
Na koniec do ciasta dodajemy białka ubite na sztywną pianę.

Pieczenie ciasta pomarańczowego

Tort pomarańczowy z kremem czekoladowym
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut.

Przygotowanie kremu z gorzkiej czekolady

Do podgrzanej śmietany dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą masę. Schładzamy ok. 1 godziny.

Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do wystygnięcia, po czym miksujemy z miękkim masłem i serkiem philadelphia. Krem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

Przygotowanie tortu pomarańczowego

Tort pomarańczowy z kremem czekoladowym
Tort pomarańczowy dekorujemy plasterkami pomarańczy.

Ciasto pomarańczowe przekrawamy na 2 równe blaty. Pierwszy blat smarujemy kremem z mlecznej czekolady, następnie przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu smarujemy kremem z gorzkiej czekolady.