Sposób przygotowania:
Tort pomarańczowy z kremem czekoladowymPrzygotowanie ciasta pomarańczowego
Rozpuszczamy masło na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło, nie przerywając mieszania. Dodajemy sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto dokładnie mieszamy.
Na koniec do ciasta dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
Pieczenie ciasta pomarańczowego
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut.
Przygotowanie kremu z gorzkiej czekolady
Do podgrzanej śmietany dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą masę. Schładzamy ok. 1 godziny.
Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do wystygnięcia, po czym miksujemy z miękkim masłem i serkiem philadelphia. Krem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Przygotowanie tortu pomarańczowego
Ciasto pomarańczowe przekrawamy na 2 równe blaty. Pierwszy blat smarujemy kremem z mlecznej czekolady, następnie przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu smarujemy kremem z gorzkiej czekolady.