Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 653]

Tort malinowo-chałwowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt czekoladowy przełożony kremami: malinowym i chałwowym, daje ciekawe połączenie smaków. W sam raz na letnią uroczystość.

Tort malinowo-chałwowy

Składniki:

Tort malinowo-chałwowy

 

Sposób przygotowania:

Tort malinowo-chałwowy
Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i, stopniowo, żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaą przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do ciasta, mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka.

Robimy krem z malin: maliny blendujemy, przekładamy na sitko, pozbawiamy pestek. Dodajemy odrobinę cukru. Mieszamy z masłem na gładki krem.

Robimy krem chałwowy: chwałę kruszyny, miksujemy z masłem.

Ostudzony biszkopt nasączamy herbatą, przekładamy kremami. Tort dekorujemy malinami, dokoła dajemy wafle. Ja zrobiłam na wierzchu serca z kiślu z wina.