ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Tort lis z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piękny tort, który pokochają dzieci. Lekki, delikatny wspaniały. Na pierwszy rzut oka trudny do wykonania, ale nie taki diabeł straszny jak go malują.

Tort lis z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort lis z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami

 

  • Składniki biszkopt :

 

 

  • Masa i dodatki:

 

  • ok 400 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowe
  • 250 g sera mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy

 

  • Dekoracja:

 

  • 2 gotowe masy tortowe (gotowe w 3 min)
  • mleko (ilość podana na opakowaniu)
  • masa cukrowa ok 200 g (gotowe kolory- czarna, biała), lub tylko biała plus barwniki

 

  • Nasączenie:

 

  • ok 700 ml zimnej przegotowanej wody
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • opcjonalnie alkohol

 

Sposób przygotowania:

Tort lis z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, dodajemy żółtka stale miksując. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp ok 160 stopni. Pieczemy ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka. Kiedy jest gotowy wyjmujemy. Kiedy wystygnie wyjmujemy biszkopt, który dzielimy na 3 części. Wszystkie składniki nasączenia łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Musi być lekko kwaskawe, ale i słodkie :). Galaretkę zalewamy połową szkl wody i odstawiamy na 10 min. Umyte i przebrane truskawki (odkładamy kilka szt) przekładamy do rondelka. Wlewamy kilka łyżek wody i doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane miksujemy blenderem, do gorącego musu wlewamy zalaną wodą galaretkę i staramy się dokładnie wymieszać. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając do smaku cukier (ok 2 łyżek) i cukier waniliowy (ok 2 łyżeczek). Następnie do ubitej śmietany partiami dodajemy ser mascarpone i dokładnie mieszamy. Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go i wykładamy warstwę musu truskawkowego i bitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączamy i wykładamy bitą śmietanę, która posypujemy pokrojonymi truskawkami. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy do lodówki. 1 gotową masę tortową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i smarujemy nią cały tort. Do 2 masy dodajemy barwnik pomarańczowy i przekładamy do woreczka z ozdobną tylką #233. Schemat wykonania dekoracji tortu przedstawiam na rysunkach ;). Jeżeli nie posiadamy tylki do robienia włosów i trawy możemy tort ozdobić tylką w kształcie gwiazdki, kropeczkami, ładnie wygładzić. Jak to zrobić krok po kroku: 1. Tort pokryć warstwą białej gotowej masy tortowej(bita śmietana rozpuszcza masę. Można zrobić masę maślaną i to z niej wyczarować całą dekorację). 2. Małe koła na rysunku przedstawiają dotknięcia tylki. Najpierw dekorujemy boki tortu. 3. Następnie robimy okrąg na wierzchu tortu i zarys oczu. 4. Zaciemnione miejsca są pokryte pomarańczową masą. 5. Kolejną pozycją jest ulepienie oczu, nosa i uszu naszego lisa z masy cukrowej. 6. Umieszczamy wyschnięte uszy w miejscu docelowym i ozdabiamy masą pomarańczową.
Tort lis z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami
Etap 2. Schemat dekorowania tortu liska.

Tagi:

biszkopt sery ser