Sposób przygotowania:
Tort lis z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, dodajemy żółtka stale miksując. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp ok 160 stopni. Pieczemy ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka. Kiedy jest gotowy wyjmujemy. Kiedy wystygnie wyjmujemy biszkopt, który dzielimy na 3 części. Wszystkie składniki nasączenia łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Musi być lekko kwaskawe, ale i słodkie :). Galaretkę zalewamy połową szkl wody i odstawiamy na 10 min. Umyte i przebrane truskawki (odkładamy kilka szt) przekładamy do rondelka. Wlewamy kilka łyżek wody i doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane miksujemy blenderem, do gorącego musu wlewamy zalaną wodą galaretkę i staramy się dokładnie wymieszać. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając do smaku cukier (ok 2 łyżek) i cukier waniliowy (ok 2 łyżeczek). Następnie do ubitej śmietany partiami dodajemy ser mascarpone i dokładnie mieszamy. Na paterze układamy pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go i wykładamy warstwę musu truskawkowego i bitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączamy i wykładamy bitą śmietanę, która posypujemy pokrojonymi truskawkami. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy do lodówki. 1 gotową masę tortową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i smarujemy nią cały tort. Do 2 masy dodajemy barwnik pomarańczowy i przekładamy do woreczka z ozdobną tylką #233. Schemat wykonania dekoracji tortu przedstawiam na rysunkach ;). Jeżeli nie posiadamy tylki do robienia włosów i trawy możemy tort ozdobić tylką w kształcie gwiazdki, kropeczkami, ładnie wygładzić. Jak to zrobić krok po kroku: 1. Tort pokryć warstwą białej gotowej masy tortowej(bita śmietana rozpuszcza masę. Można zrobić masę maślaną i to z niej wyczarować całą dekorację). 2. Małe koła na rysunku przedstawiają dotknięcia tylki. Najpierw dekorujemy boki tortu. 3. Następnie robimy okrąg na wierzchu tortu i zarys oczu. 4. Zaciemnione miejsca są pokryte pomarańczową masą. 5. Kolejną pozycją jest ulepienie oczu, nosa i uszu naszego lisa z masy cukrowej. 6. Umieszczamy wyschnięte uszy w miejscu docelowym i ozdabiamy masą pomarańczową.