mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Szarlotka z bezą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów, jak również na zimno, gdy na bezie pojawia się złota rosa.

Szarlotka z bezą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z bezą i orzechami

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g masła
  • 3 żółtka (z dużych jajek)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany

nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

beza:

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bezą i orzechami
Ciasto: masło posiekałam z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodałam żółtka i śmietanę, zagniotłam ciasto, owinęłam folią i włożyłam do lodówki na godzinę.

Jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, posypałam cukrem, podlałam ok 1/3 szklanki wody i dusiłam na średnim ogniu, aż zmiękły, ale jeszcze się rozpadały. Oprószyłam cynamonem.

Ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na grubość ok 0,5cm, wyłożyłam nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyłam jabłka, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam 20 minut w temp. 170stC.

Białka ubiłam na sztywną pianę, ciągle ubijałam w kilku turach wsypując cukier. Dodałam mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksowałam krótko.

Bezę wyłożyłam na jabłka, posypałam orzechami i piekłam jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studziłam przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.

Smacznego!
Szarlotka z bezą i orzechami
Mąkę siekam z masłem, cukrem pudrem, dodaję żółtka i śmietanę
Szarlotka z bezą i orzechami
Jabłka obieram i kroję w kostkę, prażę do miękkości
Szarlotka z bezą i orzechami
ciasto wykładam do formy, na ciasto wykładam jabłka
Szarlotka z bezą i orzechami
z białek ubijam sztywną pianę, wykładam na podpieczone ciasto