Sposób przygotowania:
Szarlotka z bezą i orzechami
Ciasto: masło posiekałam z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodałam żółtka i śmietanę, zagniotłam ciasto, owinęłam folią i włożyłam do lodówki na godzinę.
Jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, posypałam cukrem, podlałam ok 1/3 szklanki wody i dusiłam na średnim ogniu, aż zmiękły, ale jeszcze się rozpadały. Oprószyłam cynamonem.
Ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na grubość ok 0,5cm, wyłożyłam nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyłam jabłka, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam 20 minut w temp. 170stC.
Białka ubiłam na sztywną pianę, ciągle ubijałam w kilku turach wsypując cukier. Dodałam mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksowałam krótko.
Bezę wyłożyłam na jabłka, posypałam orzechami i piekłam jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studziłam przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.
Smacznego!
Jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, posypałam cukrem, podlałam ok 1/3 szklanki wody i dusiłam na średnim ogniu, aż zmiękły, ale jeszcze się rozpadały. Oprószyłam cynamonem.
Ciasto wyjęłam, rozwałkowałam na grubość ok 0,5cm, wyłożyłam nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyłam jabłka, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam 20 minut w temp. 170stC.
Białka ubiłam na sztywną pianę, ciągle ubijałam w kilku turach wsypując cukier. Dodałam mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksowałam krótko.
Bezę wyłożyłam na jabłka, posypałam orzechami i piekłam jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studziłam przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.
Smacznego!