mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tort z owocami i masą ajerkoniakową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe połączenie ajerkoniakowo-śmietankowe z owocami, przełamane kwaskowatym dżemem, boki obsypane wiórkami z białej i ciemnej czekolady

Tort z owocami i masą ajerkoniakową

Składniki:

Tort z owocami i masą ajerkoniakową

 

  • biszkopt z 10-12 jajek (ja upiekłam w tortownicy) lub dwa z 5-6 jajek

 

  • Masa Ajerkoniakowa:
  • gotowy krem ajerkoniakowy Dr. Oetkera
  • 300 ml mleka
  • 100g masła roślinnego

 

  • Masa Śmietankowa:
  • 0,75l (3 x 0,25l) śmietany kremówki 30%
  • 1 duży lub 2 małe cukry waniliowe
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny (do smaku)

 

  • śmietan-fixów lub żelatyna (na każde 0,25l kremówki 1 czubata łyżeczka rozpuszczona w 1/4 szkl

 

  • śmietany osobno ubijać razem z cukrami, gdy będzie już prawie ubita wlać przestudzoną! rozpuszczoną żelatynę

 

  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • owoce (u mnie kiwi, puszka brzoskwiń w syropie, puszka ananasa w kawałkach)
  • rodzynki
  • czekolady białej i ciemnej startej na tarce o dużych oczkach (można zastąpić kokosem lub orzechami

 

Sposób przygotowania:

Tort z owocami i masą ajerkoniakową
Masa ajerkoniakowa: Krem zrobić wg instrukcji podanej na opakowaniu. Schłodzić. Biszkopt przekroić na 5-6 części zależy jaki wysoki nam urośnie, u mnie wyszło w jednym 5 a w drugim 6 cienkich krążków. Każdy nasączyć ponczem sporządzonym z syropu z brzoskwiń wymieszanego z 3-4 kieliszkami wódki. Pierwszy krążek posmarować dżemem, na to wyłożyć trochę ubitej kremówki, przykryć drugim krążkiem. Posmarować masą ajerkoniakową z kawałkami ananasa, przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć 0,25l ubitej śmietanki z pokrojonymi brzoskiniami, przykryć czwartym krążkiem. Posmarować kremem ajerkoniakowym z rodzynkami, przykryć piątym. Wyłożyć 0,25l śmietanki z ananasem pokrojonym, przykryć szóstym ostatnim krążkiem. Cały obsmarować śmietanką, boki posypać czekoladowymi wiórkami, wierzch udekorować jak na fotkach lub wedle uznania.przełożenie od dołu:* 1 placek* dżem + trochę bitej śmietany* 2 placek* pół masy ajerkoniakowej + ananas* 3 placek* 0,25l kremówki + brzoskwinie* 4 placek* pół masy ajerkoniakowej + rodzynki* 5 placek* 0,25l kremówki + ananas* 6 placek* reszta kremówki (należy wcześniej odłożyć na obsmarowanie cały tort)* tak samo z owocami, do środka nie dawać za dużo, żeby później mieć czym udekorować pięknie wierzch.