Sposób przygotowania:
Tort kruchy z owocami w galaretce
Przygotowanie:
Przygotować ciasto wg przepisu " Tort kruchy z owocami zapiekanymi w pianie". Schłodzone ciasto podzielić na 3 części,każdą część rozwałkować na krążek i piec,każdy oddzielnie,w tortownicy o tych samych wymiarach w gorącym piekarniku 220s.c około 20 minut.Przyrządzić krem: podgrzać,mieszając,jajko z cukrem i ubić na gęstą masę.Utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ubitą masę jajową,spirytus i esencję rumową.Na talerzu połączyć krążki z nadzieniem w następującej kolejności: krążek ciasta,warstwa dżemu,krążek ciasta,połowa kremu rozsmarowana cienką warstwą,krążek trzeci.Boki i brzegi tortu posmarować kremem,środek przybrać owocami i zalać ostudzoną,tężejącą galaretką.Wstawić na 1 godzinę do lodówki.Jeśli nie używamy galaretki w opakowaniu,zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową,ostudzić i dodać namoczoną żelatynę.
Przygotować ciasto wg przepisu " Tort kruchy z owocami zapiekanymi w pianie". Schłodzone ciasto podzielić na 3 części,każdą część rozwałkować na krążek i piec,każdy oddzielnie,w tortownicy o tych samych wymiarach w gorącym piekarniku 220s.c około 20 minut.Przyrządzić krem: podgrzać,mieszając,jajko z cukrem i ubić na gęstą masę.Utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ubitą masę jajową,spirytus i esencję rumową.Na talerzu połączyć krążki z nadzieniem w następującej kolejności: krążek ciasta,warstwa dżemu,krążek ciasta,połowa kremu rozsmarowana cienką warstwą,krążek trzeci.Boki i brzegi tortu posmarować kremem,środek przybrać owocami i zalać ostudzoną,tężejącą galaretką.Wstawić na 1 godzinę do lodówki.Jeśli nie używamy galaretki w opakowaniu,zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową,ostudzić i dodać namoczoną żelatynę.