Tort kruchy z owocami w galaretce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wspaniały tort z owocami w galaretce

Tort kruchy z owocami w galaretce

Składniki:

Tort kruchy z owocami w galaretce

 

  • Składniki:
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 1/3 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • Krem maślany:]
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • esencja rumowa
  • 1/2 słoika dżemu do przełożenia
  • Galaretka:
  • 1/2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 dag żelatyny
  • 1/4 kg owoców

 

Sposób przygotowania:

Tort kruchy z owocami w galaretce
Przygotowanie:
Przygotować ciasto wg przepisu " Tort kruchy z owocami zapiekanymi w pianie". Schłodzone ciasto podzielić na 3 części,każdą część rozwałkować na krążek i piec,każdy oddzielnie,w tortownicy o tych samych wymiarach w gorącym piekarniku 220s.c około 20 minut.Przyrządzić krem: podgrzać,mieszając,jajko z cukrem i ubić na gęstą masę.Utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo ubitą masę jajową,spirytus i esencję rumową.Na talerzu połączyć krążki z nadzieniem w następującej kolejności: krążek ciasta,warstwa dżemu,krążek ciasta,połowa kremu rozsmarowana cienką warstwą,krążek trzeci.Boki i brzegi tortu posmarować kremem,środek przybrać owocami i zalać ostudzoną,tężejącą galaretką.Wstawić na 1 godzinę do lodówki.Jeśli nie używamy galaretki w opakowaniu,zagotować wodę z cukrem i skórką cytrynową,ostudzić i dodać namoczoną żelatynę.

Tagi:

jajko jajka