Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort śmietanowy z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Lekki, puszysty tort z owocami. Pyszny torcik dla prawdziwych łasuchów. Warto go przygotować, bo jest bardzo smaczny.

Tort śmietanowy z owocami

Składniki:

Tort śmietanowy z owocami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • Masa:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki zielonej
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej
  • Dodatkowo:
  • owoce (mandarynki, banan, winogrona)

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z owocami
Biszkopt: Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodawaj olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wyłóż na tortownicę (średnica 22cm). Piecz 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrój na trzy blaty. Masa: Galaretkę zieloną rozpuść w 1 szklance wrzątku. Przestudź. Schłodzoną śmietanę (200 ml) ubij na sztywno. Dodaj tężejącą zieloną galaretkę. Zmiksuj. Masę wyłóż na jeden blat biszkoptu. Odstaw do stężenia. Przykryj drugim biszkoptem. Galaretkę czerwoną także rozpuść w 1 szklance wrzątku. Przestudź. Schłodzoną śmietanę (200 ml) ubij na sztywno. Dodaj tężejącą czerwona galaretkę. Zmiksuj. Masę wyłóż na biszkopt. Odstaw do stężenia. Przykryj trzecim biszkoptem. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Masą posmaruj boki i wierzch tortu (ozdób brzegi). Na wierzchu tortu ułóż ulubione owoce.