goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tort truskawkowo-pistacjowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W sam raz na lato. Bez ciężkich mas, z owocami sezonowymi

Tort truskawkowo-pistacjowy

Składniki:

Tort truskawkowo-pistacjowy

 

  • biszkopt:
  • jaja 4 szutki
  • cukier 18 dag
  • mąka 20 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • krem:
  • śmietana 30 % 1/2 l
  • twaróg 25 dag
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • pistacje 10 dag
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • truskawki 1/2 kg

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowo-pistacjowy
Z podanych składników pieczemy tradycyjny biszkopt. Studzimy, przekrawamy go na pół. Truskawki oczyszczamy, przekrawamy na ćwiartki. Śmietanę ubijamy, Ser, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową ucieramy na gładką masę i łączymy z połową bitej śmietany. Kremem smarujemy biszkopt, przekładamy truskawki i przykrywamy drugą połową biszkopta. Dekorujemy wierzch bitą śmietaną, truskawkami i pokruszonymi pistacjami.

Tagi:

biszkopt