Sposób przygotowania:
Tort urodzinowyETAP 1:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywno dodajemy cukier i znów ucieramy na sztywno. Dodajemy żółtka zwalniamy obroty i miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175*C przez 25-30 min.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.
ETAP 2:

Upieczone biszkopty studzimy i przekrawamy każdy na pół by powstały cztery placki. Składniki na nasączenie mieszamy i ponczujemy każdy placek.
ETAP 3:

Śmietanę należy dobrze schłodzić i ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po czym dodać serek mascarpone i utrzeć na gładko.
ETAP 4:

Placek na spodzie smarujemy powidłami wiśniowymi 1/2 części i na to dajemy warstwę kremu, przykrywamy drugim plackiem znów smarujemy powidłami i kremem na ostatni placek dajemy sam krem. Cały tort obsmarowujemy kremem i dekorujemy wg uznania.
ETAP 5:

Napis zrobiłam z kremu z odrobiną barwnika zielonego. Grzybki z kubków waflowych do lodów i ciastek biszkoptowych,niektóre przekroiłam na pół i przykleiłam do boków toru. Dołożyłam żelki zwierzaczki,kilka malin i ot jest tort dla mojej 11-latki.
cherry
PS bardzo ładna autorska kompozycja :)
BozenaMatuszczyk
cherry sorki że przyłączę się do komentarza ,ja czasami lekko podgrzeję nuż bo mam taki długi specjalny do smarowania tortów i wtedy wychodzi góra bardzo fajna gładka jak mogę doradzić.
kurka79
Krem jest ten sam i do przełożenia i do dekoracji.Jest dość gęsty i dobrze się smaruje. Kiedyś robiłam kremy do tortów na bazie śmietany + masło ekstra ale wychodziły lekko żółte a z serkiem mascarpone wychodzę śnieżno białe do tego cenowo porównałam masło(7 zł kostka 200 g) z serkiem(5 zł 250 g) i wyszło mi taniej.
kurka79
To świetna rada z tym podgrzaniem noża też czasem tak robię ale akurat przy tym torcie poszło samym nożem długi i szeroki mam do tego celu, a boki wygładzam taką packą plastikową.