gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Drożdżówki z serem i marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre drożdżóweczki. Przepis znalazłam w jednej ze starych gazet. Wydawał się prosty i taki był. A drożdżówki, PYSZNE!

Drożdżówki z serem i marmoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z serem i marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem i marmoladą

ETAP 1:

Drożdżówki z serem i marmoladą
Najpierw należy przygotować zaczyn pod drożdżówki.

Ok. 14 dag masła wyrobić z połową cukru i 1 cukrem wanilinowym. Dodać jeszcze sól i 2 żółtka. Drożdże, łyżeczkę cukru i 125 ml mleka połączyć i zrobić zaczyn. Zostawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżówki z serem i marmoladą
Przygotować kolejną część zaczynu. Zostawić do wyrośnięcia.

Mąkę połączyć z masą maślaną i zaczynem z drożdży. Dodać ubitą śmietanę 30%. Zagnieść z tego ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Drożdżówki z serem i marmoladą
Masło, cukier, żółtka i ser połączyć razem.

Resztę masła (lub margaryny) utrzeć z cukrem wanilinowym, żółtkiem i zmielonym serem białym.

ETAP 4:

Drożdżówki z serem i marmoladą
Bułeczki układać na brytfannie jedna obok drugiej. Można układać blisko siebie, drożdżówki nie rosną zbytnie w piekarniku.

Ciasto rozwałkować. Pokroić w kwadraciki. Na każdy kwadracik nałożyć trochę masy serowej. Uformować bułeczki i położyć na brytfannie.

ETAP 5:

Drożdżówki z serem i marmoladą
Dnem kieliszka zrobić dziurkę w drożdżówkach i włożyć trochę dżemu. Piec w piekarniku.

Dnem kieliszka wycisnąć w środku otwór, do którego włożyć trochę dżemu.

Bułeczki zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.