Sposób przygotowania:
Tort w czekoladzie
Przygotować niezbędne składniki na tort. Jajka sparzyć wrzątkiem aby zniwelować bakterie. Białka ubić na sztywno dodając do nich szczyptę soli, dodać cukier kryształ i ucierać mikserem, do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i w dalszym ciągu miksować składniki. Dodać przesianą mąkę tortową i zamieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę natłuszczoną na spodzie i po bokach masłem i piec biszkopt w temperaturze około 200 stopni C przez około pół godziny, do suchego patyczka. Biszkopt podzielić na dwie równe części. Obie części należy skropić solidnie sokiem z połowy cytryny. Oba biszkopty z jednej strony wysmarować równomiernie dżemem z pomarańczy. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę orzechową lub inną o ulubionym smaku i wyłożyć ją na jeden biszkopt- pozostawić kilka łyżek masy do dekoracji. Rozsmarować masę i przykryć drugim biszkoptem. Złączyć oba krążki. Rozpuścić polewę czekoladową i równomiernie rozsmarować ją na powierzchni torta. Resztę masy orzechowej nałożyć do szprycy i udekorować wierzch torta. Ozdobić kwiatkami z macy cukrowej i listkami, napis wykonać flamastrami- pisakami spożywczymi. Schłodzić tort przed podaniem.