aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Tort z kawą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój ulubiony tort kawowy smakuje wyśmienicie

Tort z kawą

Składniki:

Tort z kawą

 

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1łyżka mąki chlebowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 5 białek
  • 2 łyżki zmielonej kawy
  • składniki polewy: 12 dkg cukru
  • 3 łyżki wody
  • 5 dkg drobno zmielonej kawy

Sposób przygotowania:

Tort z kawą
Wysuszony chleb razowy utłuc na mąkę i przesiać. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem, dodać mąkę chlebową, mąkę pszenna, drobno zmieloną kawę, a w końcu pianę z białek. Masę wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką chlebową i piec przez 40 minut w niezbyt gorącym piekarniku. Po ostudzeniu wyjąć z formy i posmarować polewą kawową. Przyrządzanie plewy: Ugotować syrop z cukru i wody przestudzić, po czym dodając drobno zmieloną kawę wrabiać drewnianą łopatka aż do zgęstnienia.

Tagi:

kawa