lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kocham torty,najbardziej lubię je robić.Można za każdym razem zrobić inny smak i kolor nie zapominając o ponczu.

Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy

Składniki

  • Biszkopt:

 

 

  • Masa :

 

  • mascarpone 600 g
  • śmietana 30% 600 g
  • cukier 3 łyżki
  • kakao 3 łyżki

 

  • Poncz:

 

Sposób przygotowania:

Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, masa podwaja swoją objętość. Mąkę przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w jedną stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki. Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt się studzi, kroje go na trzy blaty. Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (dzięki temu będzie dwa w jednym).

Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam. Masę dziele na połowę. Do jednej masy dodaje kakao i delikatnie mieszam aby zabarwić. Nie będzie to, aż takie ciemne ale kolorem będzie się różnic i delikatnie smakiem też. Blaty tortu przekładamy ciemniejsza masą. Boki i góra będzie z jasnej masy, a dekoracja z ciemnej wiec zostawcie sobie troszkę do dekoracji. Tort trafia do lodówki stoi w niej całą noc. Dzięki ponczowi będzie wilgotny i smaczny.

Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy
Jaja ubijamy z cukrem na puch, masa podwaja swoją objętość.Mąkę przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w jedną stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut.
Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy
Po upieczeniu biszkopt się studzi, kroje go na trzy blaty.
Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy
Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym).
Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy
Blaty tortu przekładamy ciemniejsza masą.Boki i góra będzie z jasnej masy, a dekoracja z ciemnej wiec zostawcie sobie troszkę do dekoracji.
Tort ze śmietaną mascarpone i ponczem pomarańczowy
Dekoracja jest ciemna tak jak środek tortu