ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Pyszna wątróbka z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, aromatyczna, krucha wątróbka z kurczaka z cebulą i wiśniami, dodatek wiśni daje wątróbce smaczny posmak.

Pyszna wątróbka z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszna wątróbka z wiśniami

 

  • wątróbka z kurczaka 60 dag,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mąka 3/4 szklanki,
  • cebula 2 sztuki,
  • wiśnie bez pestek 25 dag,
  • majeranek 1 łyżka,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • woda 1 szklanka,
  • sól - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Pyszna wątróbka z wiśniami
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, żyłek, opłukać pod zimną wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Do woreczka wsypać mąkę, dodać wątróbki i obsypać mąką. Ten sposób nie brudzi blatu mąką.

Wątróbkę smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor. Dodać majeranek, mielony pieprz. Dodać cebulę pokrojoną, mrożone lub świeże lub z kompotu wiśnie bez pestek. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem z 10 minut na średnim ogniu, solić wątróbkę po usmażeniu.
Pyszna wątróbka z wiśniami
Zamiast wiśni można dodać inne owoce, wątróbka lubi owoce.
Pyszna wątróbka z wiśniami
Bardzo dobrze smakuje na zimno do pieczywa.