Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z okazji Świąt Wielkanocnych warto przygotować taki oto tort. Prosty i łatwy, chociaż trochę pracochłonny, ale warto, bo nie dość, że jest pyszny to pięknie wygląda. Przy takim torcie robi się od razu wiosennie i weselej. Można nim zaskoczyć gości

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami

Biszkopty x4:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • zielony barwnik spożywczy według uznania

Ciasteczka:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Bezy:

  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • zielony barwnik spożywczy według uznania

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder według uznania
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 125 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami
1. Biszkopty: Białka dać do miski i ubić na sztywną pianę, następnie wsypać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i ubić aż barwnik się dokładnie połączy. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wy mieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób trzeba upiec jeszcze trzy biszkopty. Upieczone biszkopty dokładnie wystudzić.

2. Ciasteczka: Z podanych składników zagnieść ciasto i uformować z niego kulę, a następnie włożyć na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawać ciasteczka ( rada: możemy użyć innych wielkanocnych foremek ). Wykrojone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie należy wystudzić.

3. Bezy: Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier, dodać barwnik według uznania i ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotową pianę przekładać do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskać małe beziki. Następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i piec 10 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 90 i suszyć około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Gdy będą dobrze wysuszone pozostawić je w piekarniku do wystygnięcia , a następnie zimne zdjąć z blaszki.

4. Krem: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, starać się żeby nie było w niej grudek i odstawić ją do lekkiego stężenia. W między czasie ubić dobrze schłodzoną śmietankę, do ubitej dodać cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę, całość dokładnie ubić.

5. Przekładanie tortu: Trzy krążki biszkoptowe należy przełożyć przygotowanym kremem, posmarować również wierzch i boki tortu. Tort na chwilę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. W między czasie pokruszyć drobno czwarty biszkopt. Dekorować tort według uznania ciasteczkami, bezami i pokruszonym biszkoptem lekko dociskając je do tortu. Rada: Należy pamiętać, żeby krem śmietankowy całkiem nie stężał, bo ciężko będzie udekorować tort.

6. Podanie: Tak wykonany tort włożyć jeszcze do lodówki, żeby krem dokładnie stężał, po tym czasie kroić, podawać, a ja smacznego Wam życzę.

Rady:

Tortownica o średnicy 18 cm.

Tort można pokroić na około 8 porcji.

Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami
Pyszny tort wielkanocny, rozkrojony w zielonym kolorze.

Tagi:

okazje tort