lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Poziomkowy rarytas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca. Dziś mam dla was ciasto z poziomkami, myślę ze zachęcę was do zrobienia.

Poziomkowy rarytas

Składniki:

Poziomkowy rarytas

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

 

  • 4 jaja m
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:

 

  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka wiśniowa 3 szt na 1 litr wody
  • 1 litrowy słoik poziomek

Sposób przygotowania:

Poziomkowy rarytas

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.

Ubijamy jaja na puch z cukrem, dodajemy przesianą mąkę ( przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w tym samym czasie). Blaszkę prostokątną smaruje tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę biszkoptową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu wyjmuje biszkopt z blaszki i ściągam papier do pieczenia. Wkładam folie aluminiowa do blaszki i na to biszkopt.Ubijam śmietanę z cukrem, przekładam na biszkopt na to zmrożone poziomki i zalewam tężejącą galaretką.

Wkładam ciasto do lodówki najlepiej na noc robić wtedy będzie idealne już od samego rana.