Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Urodzinowy tort z masłem orzechowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. Zapraszam.

Urodzinowy tort z masłem orzechowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Urodzinowy tort z masłem orzechowym

Biszkopty x 3:

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła 82 %
  • 5 kopiastych łyżek masła orzechowego

Dodatkowo:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 10 dag okrągłych ciasteczek w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Urodzinowy tort z masłem orzechowym
1. Przygotowujemy trzy biszkopty: Białka należy ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie tak wykonane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić. W ten sam sposób trzeba upiec jeszcze dwa biszkopty.

2. Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty, na koniec dodać masło orzechowe i dokładnie rozetrzeć.

3. Przekładanie tortu: Najpierw kilka łyżek kremu odłożyć i dać do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przełożyć wystudzone krążki biszkoptowe, posmarować również wierzch i boki tortu.

4. A teraz dekorowanie tortu: Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić ją w kąpieli wodnej, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki również udekorować tort. Część ciasteczek pokruszymy i obłożyć nimi boki, a całymi udekorować wierzch tortu. Tak wykonany tort wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.

5. A teraz podanie: Gotowy tort pokroić i podawać. Gotowe i smacznego.

Rady:

Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 18 cm.

Tort można pokroić na 8 kawałków.

Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.

Ciasteczka kupiłam w Biedronce.
Urodzinowy tort z masłem orzechowym
Tort orzechowo-czekoladowy na urodziny, rozkrojony.