Sposób przygotowania:
Urodzinowy tort z masłem orzechowym
1. Przygotowujemy trzy biszkopty: Białka należy ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie tak wykonane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić. W ten sam sposób trzeba upiec jeszcze dwa biszkopty.
2. Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty, na koniec dodać masło orzechowe i dokładnie rozetrzeć.
3. Przekładanie tortu: Najpierw kilka łyżek kremu odłożyć i dać do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przełożyć wystudzone krążki biszkoptowe, posmarować również wierzch i boki tortu.
4. A teraz dekorowanie tortu: Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić ją w kąpieli wodnej, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki również udekorować tort. Część ciasteczek pokruszymy i obłożyć nimi boki, a całymi udekorować wierzch tortu. Tak wykonany tort wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.
5. A teraz podanie: Gotowy tort pokroić i podawać. Gotowe i smacznego.
Rady:
Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na 8 kawałków.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
Ciasteczka kupiłam w Biedronce.
2. Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty, na koniec dodać masło orzechowe i dokładnie rozetrzeć.
3. Przekładanie tortu: Najpierw kilka łyżek kremu odłożyć i dać do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przełożyć wystudzone krążki biszkoptowe, posmarować również wierzch i boki tortu.
4. A teraz dekorowanie tortu: Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić ją w kąpieli wodnej, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki również udekorować tort. Część ciasteczek pokruszymy i obłożyć nimi boki, a całymi udekorować wierzch tortu. Tak wykonany tort wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.
5. A teraz podanie: Gotowy tort pokroić i podawać. Gotowe i smacznego.
Rady:
Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na 8 kawałków.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
Ciasteczka kupiłam w Biedronce.
Justi2401
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
AldiNonia
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)
pyszalka
Babeczka35
Dziękuję za tak miły komentarz :)