odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Tort ze szpiku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zaskocz swoich gości, na pewno ci się uda!

Tort ze szpiku

Składniki:

Tort ze szpiku

 

  • 25 dag szpiku
  • 20 dag siekanych włoskich orzechów
  • 20 dag przesianej bułki tartej
  • 25 dag cukru
  • 5 jaj
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • polewa cytrynowa
  • Krem:
  • 4 żółtka
  • 4 łyzki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki
  • pól szklanki śmietanki
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek naparu z kawy

Sposób przygotowania:

Tort ze szpiku
Surowy szpik utrzeć na masę z cukrem.Ucierając dalej dodać żółtka,wmieszać orzechy, sok i skórkę z cytryny,tartą bułkę,pianę z białek.Upiec wolno dwa krążki.Przełożyć je kremem i polać polewą. Krem: Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i mąką.Zagotować śmietankę z wanilią.Wrzącą śmietanką zaparzyć utartą masę mieszając aż do zgęstnienia.Gdy ostygnie wyrobić z naparem z kawy.

Tagi:

kawa tarta