Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Włoskie ciasto ryżowe wywodzące się z Toskanii, jest lekkie i bardzo smaczne - na pewno zasmakuje amatorom ryżowych deserów

Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe

 

Sposób przygotowania:

Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli. Dodajemy ryż i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia mleka przez ryż co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Ugotowany ryż studzimy. Migdały mielimy i dodajemy je do ryżu wraz z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dokładnie mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo delikatnie całość mieszamy z pianą z białek. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Smacznego :) Mleko ryżowe możemy zastąpić zwykłym mlekiem.
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli. Dodajemy ryż i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia mleka przez ryż.
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
Ryż co jakiś czas mieszamy. Ugotowany ryż studzimy.
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
Migdały mielimy i dodajemy je do ryżu wraz z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową.
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
Następnie bardzo delikatnie całość mieszamy z pianą z białek.