Sposób przygotowania:
Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe
W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli. Dodajemy ryż i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia mleka przez ryż co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Ugotowany ryż studzimy. Migdały mielimy i dodajemy je do ryżu wraz z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dokładnie mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo delikatnie całość mieszamy z pianą z białek. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Smacznego :) Mleko ryżowe możemy zastąpić zwykłym mlekiem.
szymek
Cukiereczek13
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2