Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 332]

Tortilla a' la pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy z nas lubi tortille, dlatego proponuję trochę inną niż zwykłe zwijane z pysznym farszem warzywnym z dodatkiem mięsa w aromatycznej przyprawie.

Tortilla a' la pizzerinki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tortilla a' la pizzerinki

 

  • 2 opakowania tortilli
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • Olej do smażenia
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 pomidor
  • 10 plastrów sera topionego
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 1 cebula czerwona
  • 7 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros

Sposób przygotowania:

Tortilla a' la pizzerinki

I

Tortilla ala pizzerki
Mięso kroimy doprawiamy przyprawą Gyros i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą Gyros oraz solą. Dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

II

Tortilla ala pizzerki
Przygotowanie składników

2. Pomidora, obraną cebulę oraz ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paseczki.
3. Dwie łyżki ketchupu mieszamy z dwiema łyżkami majonezu.

III

Tortilla ala pizzerki
Faszerowanie Tortilla

4. Placki tortilli rozkładamy, na każdym placku układamy plasterek sera topionego.

5. Smarujemy sosem i układamy mięso oraz warzywa.

V

Tortilla ala pizzerki
Układanie Tortilla

6. Zawijamy tortille robiąc trójkąty złączając na środku. Odwracamy tak żeby łączenie było pod spodem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

VI

Tortilla ala pizzerki
Polewanie ketchup i posypywanie serem

7. Każdy placek smarujemy cienko ketchupem i posypujemy żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
8. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

VII

Tortilla ala pizzerki

9. Gotowe.
10. Smacznego.