olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Meksykańskie "spódnice" obfitości-tortille inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chrupiąca tortilla udająca spódnicę tancerki flamenco nadziana bogato pikantnym farszem pełnym dojrzałych pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy. Idealne na obiad lub tematyczną imprezę ze znajomymi. Czas na meksykańską fiestę!

Meksykańskie "spódnice" obfitości-tortille inaczej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksykańskie "spódnice" obfitości-tortille inaczej

 

Sposób przygotowania:

Meksykańskie "spódnice" obfitości-tortille inaczej
1. Przygotowuję tortille: Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą, wlewam olej i dodaję stopniowo ciepłą wodę, tyle, by zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto dzielę na 4 części, formuję z nich kulki, wkładam do miski, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na ok. 20-30 minut by odpoczęło. Każdą kulkę ciasta spłaszczam, a następnie rozwałkowuję na okrągły placek o grubości ok. 3-4 mm. Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewam, a następnie smażę na niej tortille (bez dodatku tłuszczu), po ok. 50 sek z każdej strony (miejscami tortille powinny się lekko zarumienić i pokryć pęcherzykami). Usmażone tortille układam na talerzu. 2. W garnku rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję Mieszankę meksykańską Hortex i duszę pod przykryciem ok. 5 minut. Pomidory obieram ze skórki, kroję w kostkę. Fasolę odsączam z zalewy. Czosnek przeciskam przez praskę. Pomidory, fasolę i czosnek dodaję do Mieszanki Meksykańskiej w garnku, całość smażę razem do momentu aż warzywa będą miękkie, a pomidory rozpadną się tworząc gęsty sos. Na koniec całość doprawiam solą, pieprzem i chilli. Jeżeli to konieczne podlewam niewielką ilością wody. 3. 3/4 sera ścieram na tarce o drobnych oczkach, a resztę kroję na drobne kawałki. Zagłębienia w formie do muffinek (u mnie średnica 7,5 cm) smaruję masłem i obsypuję mąką. Do każdego zagłębienia wkładam tortillę, delikatnie zwijając ją by na brzegach utworzyły się "falbanki" (jak u spódnicy). Na dno każdej tortilli wsypuję łyżeczkę drobno startego cheddara. Resztę startego sera dodaję do farszu warzywnego i dokładnie mieszam. Przygotowywanym farszem napełniam tortillowe miseczki. Wierzch posypuję kawałkami cheddara. Formę z tortillami wstawiam do piernika nagrzanego do 180 st.C, zapiekam przez ok. 15 minut. Podaję na gorąco.
Meksykańskie "spódnice" obfitości-tortille inaczej
Przygotowywanie tortilli (placków)
Meksykańskie "spódnice" obfitości-tortille inaczej
Przygotowywanie farszu warzywnego (składniki)
Meksykańskie "spódnice" obfitości-tortille inaczej
Napełnianie tortilli farszem