kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz drobiowy z rabarbarem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny i szybki w przygotowaniu gulasz. Przygotowany z piersi kurczaka z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i słodkiej marchewki. Polecam.

Gulasz drobiowy z rabarbarem i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z rabarbarem i marchewką

 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl gorącej wody
  • 2 listki laurowe
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ksylitol do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z rabarbarem i marchewką
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do pojemnika i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Marchew obieramy i myjemy, kroimy na kawałki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy na kawałki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso, cebulę, czosnek, marchewkę. Smażymy razem przez 10 minut. Wlewamy gorącą wodę i dokładamy listki laurowe, dusimy pod przykryciem.

Do ugotowanego gulaszu dodajemy rabarbar i redukujemy sos do pożądanej konsystencji.

Na samym końcu doprawiamy do smaku.
Gulasz drobiowy z rabarbarem i marchewką
Pokrojone mięso mieszamy z przyprawami, odstawiamy do lodówki.
Gulasz drobiowy z rabarbarem i marchewką
Umyty rabarbar i marchewki kroimy na kawałki.
Gulasz drobiowy z rabarbarem i marchewką
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Gulasz drobiowy z rabarbarem i marchewką
Do ugotowanego mięsa i warzyw, dodajemy pokrojony rabarbar.