Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 332]

Mielone pod pierzynką z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 90
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone przykryte wiosenną pierzynką z nowalijek, czyli młodej kapusty. Kotlety są bardzo smaczne a co najważniejsze bez smażenia.

Mielone pod pierzynką z młodej kapusty

Składniki:

Mielone pod pierzynką z młodej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Mielone pod pierzynką z młodej kapusty

I

Mielone pod pierzynką z młodej kapusty
Przygotowanie mięsa mielonego na kotlety. doprawianie masy mięsnej i ukłdanie na blaszce oraz pieczenie.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże kotlety, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.

II

Mielone pod pierzynką z młodej kapusty

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę i obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy do chwili miękkości warzyw, następnie dodajemy serki, chwilkę jeszcze smażymy około 5 minut.

III

3. Warzywa wykładamy na kotlety mielone.

4. Gotowe.

5. Smacznego.