slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tortille z kurczakiem i warzywami (grillowane)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne tortille z piersią kurczaka, sosem czosnkowym oraz warzywami na patelnię. Tortille z kurczakiem i warzywami są sycącym daniem idealnym na kolację czy do zabrania ze sobą do pracy. Polecam

Tortille z kurczakiem i warzywami (grillowane)

Składniki:

Tortille z kurczakiem i warzywami (grillowane)

 

  • 3 placki tortilli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • pęczek dymki
  • 450 g mrożonych warzyw na patelnię z koperkiem
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 3 łyżki sosu czosnkowego
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Tortille z kurczakiem i warzywami (grillowane)
Pierś kurczaka nacieramy solą, pieprzem, słodka papryką oraz ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy pierś z kurczaka, zmniejszamy ogień i na malutkim smażymy mięso z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy mięso z patelni (odkładamy) i wkładamy na patelnię mrożone warzywa. Smażymy, aż będą miękkie i odparuje z nich woda, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Odstawiamy do przestygnięcia. Pierś kurczaka kroimy w plasterki.

Na środek każdej tortilli nakładamy sos czosnkowy, na niego układamy plastry mięsa, warzywa na patelnię oraz posypujemy żółtym serem. Zawijamy tortillę jak gołąbki. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej tortillę złożeniem do dołu. Na bardzo małym ogniu obsmażamy tortillę z obu stron. Podajemy.