PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ponieważ dziecko mi się rozchorowało, lodówka coraz bardziej zaczyna świecić pustakami... Oto, co wymyśliłam zrobić z tego co zostało :-)

Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet

 

Sposób przygotowania:

Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju rzepakowym. Ziemniaki również obieramy i kroimy na frytki o grubości około 0,5cm. Odsączamy ręcznikiem papierowym z wody, solimy i smażymy na głębokim tłuszczu. Frytki będą gotowe, gdy zaczną unosić się na powierzchni tłuszczu. Ważne, aby po wyjęciu odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Następnie do jajek wrzucamy frytki i podsmażoną cebulę. Mieszamy. Tak przygotowany omlet wylewamy na niedużą patelnię, aby zachować grubość omleta. Smażymy z obu stron. Podajemy z ketchupem lub świeżymi ziołami.
Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet
Etap 1 Najpierw podsmażyłam cebulkę na oleju.
Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet
Etap 2 Następnie z ziemniaków zrobiłam frytki.
Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet
Etap 3 Wszystko wymieszałam z jajkami...
Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet
Etap 4 I usmażyłam omlet na niedużej patelni.

Tagi:

jajko jajka omlet