Sposób przygotowania:
Tortilla de patatas wg Buni
Ziemniaki obrać i ugotować na pół twardo * . Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść plastry ziemniaków. Usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni. Pomidora pokroić w drobną kosteczkę , koper usiekać, szczypior drobno pokroić . Jajka wbić do miseczki , lekko posolić i trzepaczką do omletów dobrze wymieszać. Na patelnię wylać połowę masy jajecznej . Włożyć część ziemniaków. Posolić i posypać pieprzem. Chwilę smażyć by się jajka ścięły. Wlać resztę masy jajecznej . Wyłożyć na nią resztę ziemniaków, koper , szczypior i pomidory .Posolić, posypać pieprzem i czosnkiem ( suszony lub mini kostka ). Smażyć tortillę na małym gazie, aż jajka się zetną.
Zsunąć tortillę z patelni. Przekroić na kawałki - podawać na ciepło.
* w różnych wersjach tortilli ziemniaki są dodawane - surowe smażone na rumiano, gotowane smażone , gotowane - a z dodatków wszystko co jest- sezonowe warzywa , wędliny ( chorizo ) , zioła .
** to jest porcja na 2 osoby
*** piszę o mini kostce Czosnek lub czosnku granulowanym bo tak mi jest wygodniej doprawiać - świeży czosnek nie zawsze mam w domu a w takiej formie tak
Zsunąć tortillę z patelni. Przekroić na kawałki - podawać na ciepło.
* w różnych wersjach tortilli ziemniaki są dodawane - surowe smażone na rumiano, gotowane smażone , gotowane - a z dodatków wszystko co jest- sezonowe warzywa , wędliny ( chorizo ) , zioła .
** to jest porcja na 2 osoby
*** piszę o mini kostce Czosnek lub czosnku granulowanym bo tak mi jest wygodniej doprawiać - świeży czosnek nie zawsze mam w domu a w takiej formie tak
elzbieta8960