kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tortilla ziemniaczana z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tortilla ziemniaczana (tortilla de patatas) czyli wspaniała hiszpańska uczta na jednej patelni. Szybko, smacznie i niedrogo.

Tortilla ziemniaczana z cukinią

Składniki:

Tortilla ziemniaczana z cukinią

 

  • (na patelnię o średnicy 28cm)
  • 4 duże ziemniaki
  • zielona część pora
  • mała cukinia
  • 6 jajek
  • 100ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tortilla ziemniaczana z cukinią
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone w cienkie paski cukinie (ja cienkie paski kroję obieraczką do warzyw) i drobno posiekana zielona część pora.Smażymy aż ziemniaki będą miękkie co jakiś czas obracając. Można na kilka minut zmniejszyć ogień i dusić pod przykrywką. Ziemniaki lekko dociskamy tak aby było miedzy nimi jak najmniej wolnego miejsca. wyrównujemy górę. Jajka, śmietankę, przeciśnięty czosnek, oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę. Zalewamy nią ziemniaki i czekamy, aż dół i boki się zetną. Na patelnie kładziemy duży talerz i obracamy ją. następnie zsuwam tortille z talerza na patelnie i smażymy z drugiej strony.