Sposób przygotowania:
Tortilla de patatas z bluszczykiem
ziemniaki obrałam, pokroiłam w dość grube plastry i pół plastry - wrzuciłam na patelnię (można do garnka) z rozgrzanym olejem i smażyły się na nim a właściwie gotowały przez kilka minut - mają być miękkie, ale nie zrumienione jak frytki. Chwilę przed końcem smażenia dorzuciłam do nich pokrojoną w grube pół plasterki cebulę i razem smażyłam jeszcze chwilę żeby zmiękła. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjęłam warzywa na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby większość tłuszczu odsączyć i zostawiła żeby przestygły.W misce roztrzepałam jajka dodając posiekany bluszczyk i przyprawy. Dodałam podsmażone warzywa i wymieszałam. Masę wlałam na patelnię z 2-ma łyżkami oleju (może być ten, w którym smażyliście ziemniaki) - nic nie mieszałam tylko smażyłam na średnim ogniu aż omlet się prawie ściął. Bojąc się przypalić spód gdy masa będzie jeszcze płynna przykryłam patelnię pokrywką. Gdy wierzch był już prawie suchy przytrzymując mocno pokrywkę z wierzchu odwróciłam szybko patelnię tak żeby omlet znalazł się na pokrywce i zsunęłam go z powrotem na patelnię odwrócony. Smażyłam jeszcze kilka minut na silnym ogniu żeby zrumienić tę drugą, wcześniej wierzchnią stronę. Przełożyłam omlet na duży talerz, pokroiłam na trójkąty i podałam z sałatką z pomidorów.