mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tortilla kukurydziano-pszenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, chrupiące tortille meksykańskie:)

Tortilla kukurydziano-pszenna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortilla kukurydziano-pszenna

 

Sposób przygotowania:

Tortilla kukurydziano-pszenna
W misce umieszczam mąkę kukurydzianą, pszenną, sól, masło i wodę. Zagniatam wszystko na miękkie ciasto podobne jak na pierogi. W razie czego dolewam więcej wody lub dodaję więcej mąki. Ciasto wałkuję cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy, wycinam koła za pomocą talerza i noża. Następnie smażę placki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Tortille przekładam na duży talerz, przykrywam folią spożywczą. Przed podaniem podgrzewam placki na patelni albo w mikrofalówce, aby zmiękły i nie łamały się przy nadziewaniu.
Tortilla kukurydziano-pszenna
Do miski wkładam obie mąki, masło, sól i wodę, wyrabiam
Tortilla kukurydziano-pszenna
Ciasto wyrabiam tak aby było miękkie i gładkie, odstawiam
Tortilla kukurydziano-pszenna
Ciasto wałkuję cienko i wycinam koła za pomocą talerza
Tortilla kukurydziano-pszenna
Tortille smaże na rozgrzanej suchej patelni z obydwu stron

Tagi:

kukurydza