Sposób przygotowania:
Tortilla kukurydziano-pszenna
W misce umieszczam mąkę kukurydzianą, pszenną, sól, masło i wodę. Zagniatam wszystko na miękkie ciasto podobne jak na pierogi. W razie czego dolewam więcej wody lub dodaję więcej mąki. Ciasto wałkuję cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy, wycinam koła za pomocą talerza i noża. Następnie smażę placki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Tortille przekładam na duży talerz, przykrywam folią spożywczą. Przed podaniem podgrzewam placki na patelni albo w mikrofalówce, aby zmiękły i nie łamały się przy nadziewaniu.
![Tortilla kukurydziano-pszenna Tortilla kukurydziano-pszenna](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tortilla-kukurydziano-pszenna-95852.jpg)
![Tortilla kukurydziano-pszenna Tortilla kukurydziano-pszenna](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tortilla-kukurydziano-pszenna-95853.jpg)
![Tortilla kukurydziano-pszenna Tortilla kukurydziano-pszenna](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tortilla-kukurydziano-pszenna-95854.jpg)
![Tortilla kukurydziano-pszenna Tortilla kukurydziano-pszenna](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/tortilla-kukurydziano-pszenna-95855.jpg)