Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1091]

Tortilla z serem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Alternatywą dla zwykłej kanapki może być tortilla. Podana na ciepło, z rozpływającym się i ciągnącym serem, jest naprawdę pyszna, a ponadto - można przemycić w niej różne warzywa,

Tortilla z serem i warzywami

Składniki:

Tortilla z serem i warzywami

 

  • 2 placki tortilli
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu
  • po dużej szczypcie przyprawy kuchni włoskiej
  • kilka listków dowolnych sałat
  • 1 duży pomidor
  • cebula
  • kawałek papryki
  • oliwa
  • sól
  • mleko

Sposób przygotowania:

Tortilla z serem i warzywami
Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, podsmażamy warzywa na oliwie do miękkości, solimy.

Placki tortilli namaczamy w mleku.

Robimy sos: do ketchupu dodajemy mieszankę ziół włoskich (gotową lub mieszamy oregano z bazylią lub innymi ulubionymi ziołami).

Na plackach tortilli rozsmarowujemy sos (oszczędzamy boki), układamy plastry sera żółtego. Wykładamy cebulę i paprykę oraz pokrojonego w kostkę pomidora.

Zwijamy tortille. Podgrzewamy każdą chwilę na patelni z obu stron (tak, aby placki lekko przybrązowiały, a ser się rozpuścił). Przed podaniem do każdej tortilli wkładamy umytą sałatę.