Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Młode ziemniaki w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne młode ziemniaki duszone w białej, młodej kapuście z porem. Sycące danie z nutą ostrości jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs lub sadzonego jajka.

Młode ziemniaki w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młode ziemniaki w kapuście

 

  • 1 kg małych, młodych ziemniaków
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 młody por - biała część
  • 1/2 pęczka kopru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól , pieprz
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki w kapuście

ETAP 1:

Młode ziemniaki w kapuście

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku, odcedzić.

ETAP 2:

Młode ziemniaki w kapuście

Pora przekroić na pół, dokładnie opłukać, pokroić w pół plastry.

Kapustę poszatkować.

W garnku rozgrzać masło, przesmażyć pora z kapustą aż zwiędną.

ETAP 3:

Młode ziemniaki w kapuście

Podlać wodą do wysokości warzyw, dusić ok. 10 min.

ETAP 4:

Młode ziemniaki w kapuście

Do kapusty dodać ziemniaki oraz koper, doprawić solą, pieprzem chili.

ETAP 5:

Młode ziemniaki w kapuście

Składniki delikatnie wymieszać, dusić do całkowitej miękkości.

Podawać gorące np. z kwaśną śmietaną, maślanką lub jako dodatek do mięs.