msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Tortilla z tuńczykiem.

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Potrawa, której nauczyłam się od szefa kuchni z Krakowa. Moi goście byli zachwyceni i polubili szpinak

Tortilla z tuńczykiem.

Składniki:

Tortilla z tuńczykiem.

 

 

 

  • 5 okrągłych tortilli o śr. 32 cm
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju
  • 2 pomidory
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 20 dag duszonego z czosnkiem szpinaku
  • sałata do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Tortilla z tuńczykiem.
Tortille smarujemy serkiem mascarpone (dokładnie smarujemy także brzegi). Tuńczyka osączamy z oleju, pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Suszone pomidory osączyć z oleju (olej można wykorzystać do sałatek lub smażenia-jest bardzo aromatyczny). Uduszony szpinak osączyć. Na każdej tortilli rozkładać po trochu tuńczyka, szpinaku, pomidorów w kostkę i dookoła ułożyć suszone pomidory. Zwijać dość ciasno jak naleśnik i kroić ukośne plastry ok. 1,5 cm szerokości (nie przyciskać noża, by farsz nie wypłynął a kawałki nie były wygniecione, nóż ma być bardzo ostry ). Układać fantazyjnie na półmisku. Ozdobić sałatą i zieleninką.
Nie spotkałam jeszcze osoby, której by ta tortilla nie smakowała. Bardzo fajna odmiana na przyjęcie, nawet dzieciaki zajadały ze smakiem.