WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Tortille pełnoziarniste

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe placki tortilli z mąki pełnoziarnistej. Idealne do różnych dań na słono lub na słodko. Można je dowolnie nadziewać, zapiekać lub zwijać na zimno.

Tortille pełnoziarniste Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tortille pełnoziarniste

 

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Tortille pełnoziarniste

ETAP 1:

Mąkę pszenną wsypać do miski. Dodać sól. Wlać olej i gorącą wodę. Wymieszać łyżką a następnie zagnieść rękami na jednolite elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować bardzo cienko. Przy pomocy talerzyka wycinać kółka z ciasta.

Tortille smażyć na suchej patelni teflonowej z każdej strony po ok minucie. Wyłożyć na talerz.

Przechowywać pod wilgotną ściereczką żeby nie obsychały.

Tortille pełnoziarniste
Tortille pełnoziarniste w trakcie smażenia na patelni
Tortille pełnoziarniste
Placki z ciasta przygotowane do smażenia.
Tortille pełnoziarniste
Tortille wycinane z ciasta za pomocą talerzyka
Tortille pełnoziarniste
Przygotowane ciasto podzielone na równe części
Tortille pełnoziarniste
Zagniecione ciasto na tortille pełnoziarniste
Tortille pełnoziarniste
Składniki ciasta na tortille umieszczone w misce