WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tortille pszenne - placki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe tortille pszenne które można wykorzystać do przygotowania wielu innych dań. Robi się je z mąki, wody i oleju. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia i lepsze od sklepowych.

Tortille pszenne - placki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tortille pszenne - placki

 

  • ok. 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
  • 220 ml wody
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Tortille pszenne - placki

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski. Wlać wodę i olej. Wsypać sól. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką żeby się nie kleiło do rąk.

Ciasto uformować w kulę, nakryć i odstawić na 30 min. Ciasto po tym czasie podzielić na 8 równych kawałków.

Każdy kawałek ciasta uformować w małą kulkę zlepieniem do spodu. Podsypać trochę mąką i rozwałkować na kształt koła wielkości takiej jak patelnia lub mniejszej.

Smażyć na suchej patelni z obu stron. Tak samo postąpić z pozostałymi kawałkami ciasta. Tortille po usmażeniu przykryć wilgotną ściereczką żeby nie obsychały.

Tortille pszenne - placki
Domowe tortille pszenne podczas smazenia

Tagi:

tortilla