justysia90w

justysia90w

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Tortilla Meskykańska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

A dziś na obiad... tortilla meksykańska!A więc: mielone mięso, papryka, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy, a także mocno wyczuwalne chilli i przyprawy meksykańskie, wszystko podane w mięciutkiej tortilli i polane dodatkowo sosem jogurtowym.

Tortilla Meskykańska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tortilla Meskykańska

 

  • Sos jogurtowy:

 

  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 szczypty soli
  • pieprz
  • 1/2-1 łyżeczka cukru

 

  • Farsz do tortilli:

 

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka, niezbyt duża
  • 100 g czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 300 ml wrzątku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawa do dań meksykańskich - ja użyłam "Kucharka" meksykańskiego - ok. 3 łyżeczki
  • pieprz
  • 3 tortille pszenne
  • sałata do podania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tortilla Meskykańska
Sos jogurtowy:Pietruszkę zmielić w blenderze, dodać jogurt i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku - sos nie ma być słony, a wręcz słodkawy. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki. Farsz do tortilli?: Cebulę i chilli drobno posiekać. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę z chilli i smażyć do zeszklenia. Następnie dorzucić zmiażdżony czosnek oraz mięso mielone. Smażyć do zrumienienia się mięsa. We wrzątku rozpuścić paprykę słodką, 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej, cukier, pieprz do smaku. Mieszaniną zalać mięso i dusić przez ok. 20 minut pod przykryciem na niewielkim gazie. Paprykę pokroić, wrzucić do mięsa i dusić przez kolejne 10 minut. W razie, gdyby płyn odparował, polewać mięso wodą. Następnie dodać fasolę i kukurydzę, cały czas trzymając na gazie. Dołożyć koncentrat pomidorowy i wszystko dobrze wymieszać na patelni. Dolać troszkę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawić 1/2-1 łyżeczką przyprawy meksykańskiej. Sprawdzić, czy mięso jest miękkie, a sos ciepły, jeśli tak - wyłączyć palnik. W międzyczasie podgrzać gotowe tortille na suchej patelni - dosłownie po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Na talerzach rozłożyć po liściu sałaty, tortille nadziać sosem, zwinąć i położyć na sałacie. Polać sosem jogurtowym. 
Tortilla Meskykańska
Pyszna tortilla