WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 929]

Tortille z sałatką gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tortille z sałatką gyros to bardzo fajna przekąska na każdą imprezę jak i na co dzień, super pomysł na podanie sałatki.

Tortille z sałatką gyros

Składniki:

Tortille z sałatką gyros

 

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kilka ogórków korniszonych
  • ok. 8 placków tortilli
  • sól, pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • majonez
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Tortille z sałatką gyros

ETAP 1:

Piersi z kurczaka pokroić na drobną kostkę, przyprawić dobrze przyprawą do gyrosa i usmażyć na niedużej ilości oleju na patelni.

Po usmażeniu kurczaka wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Kapustę pekińską poszatkować, kilka liści zostawić w całości. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić.

Kurczaka i warzywa wrzucić do jednej miski. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ok. 3 łyżki majonezu i 1 łyżkę sosu czosnkowego i dobrze wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce.

Placki tortilli przekroić na pół. Każdą połówkę tortilli składać w kieszonkę, brzegi spiąć wykałaczką. Do środka włożyć kawałek liścia kapusty pekińskiej tak aby trochę wystawał i wypełnić kieszonkę sałatką. Kieszonki układać pionowo w półmisku.

Podawać najlepiej od razu bo po jakimś czasie tortille namiękają.

Tagi:

danie tortilla